<< Klikněte pro zobrazení obsahu >> [Důležité stránky] Příručky k povodňové ochraně > Sanační práce a obnova > Nakládání s potravinami |
•Všechny zemědělské plodiny, které byly zaplaveny povodňovou vodou, kaly a bahnem, je nutné považovat za zdravotně závadné. Tyto plodiny v žádném případě nejezte. O použití ke krmení zvířat musí rozhodnout veterinární lékař.
•Ovoce na stromech a keřích, které nebylo zaplaveno, je možno jíst po důkladném umytí pitnou vodou.
•Zásadně nejezte potraviny zaplavené povodňovou vodou, kalem a bahnem s výjimkou potravin hermeticky balených ve skle a plechu (konzervy).
•Zaplavené potraviny s výjimkou hermeticky balených zlikvidujte (uložte do označených kontejnerů).
•Potraviny hermeticky balené ve skle a plechu (konzervy) je nutno před použitím očistit a dezinfikovat (viz dále)
•Čištění obalů hermeticky balených potravin
▪odstraňte nálepku
▪umyjte konzervu v čisté vodě se saponátem
▪umyjte konzervu v roztoku dezinfekčního prostředku a poté opláchněte pitnou vodou
•Zlikvidujete konzervy, jestliže:
▪obal konzervy (plech, sklo, uzávěr) byl narušen
▪suchý obsah je zvlhlý
▪obal je silně pomačkán – není jistota, zda je obal opravdu neporušen
▪znečištění uzávěru nelze odstranit očištěním a dezinfekcí
•zlikviduje, jestliže
▪chlazené potraviny byly ponechány nad teplotou 6°C déle než 4 hodiny
▪mražené potraviny roztály a byly tak ponechány déle než 2 hodiny
▪jeví jakékoliv odchylky od standardní kvality (např. zapáchají) nebo přišly do styku se záplavovou vodou.
•zlikvidujte
▪otevřená balení, která byla v kontaktu se záplavovou vodou
▪neotevřená balení potravin v papírovém obalu nebo s víčkem z voskovaného papíru, s netěsnícím plastovým víčkem zejména v případě, že obsahují majonézy a dresinky
▪sáčková balení koření, bylin, čaje
▪mouku, obiloviny, cukr, kávu v sáčcích a pytlích
▪všechny potraviny v papírových, látkových a celofánových obalech, i když vypadají jako suché a neporušené (např. sůl, cereálie, těstoviny, rýže, sušenky, crackery, čokoláda, bonbóny aj.)
▪všechny potraviny neuzavřené hermeticky (např. instantní kakao, směsi na pečení aj.)
▪balené nápoje, které nejsou hermeticky uzavřeny.
Máte-li jakékoliv pochybnosti o nezávadnosti potraviny, zlikvidujte ji! V případě prvních příznaků onemocnění (bolest břicha, průjem, teploty) raději kontaktujte svého lékaře. Nepodceňujte počáteční lehké příznaky!
Soubor: broz_popo_potraviny.htm
stránka aktualizována: 24.06.13, publikována: 30.08.17