Lubná

<< Klikněte pro zobrazení obsahu >>

[Úvodní stránka]  Ostatní > Obce ve správním obvodu ORP >

Lubná

Správním územím obce Lubná protékají 4 významnější vodní toky, a to říčka Desná, Oborský potok, Lesní potok a Lubenský potok. Všechny tyto toky mají na správním území obce Lubná ve správě Lesy České republiky, s. p.
 
Zdejší hydrologická síť je středně hustá a její pomyslnou páteří je Lubenský potok, někdy zvaný též Lubný potok (č. h. p. 1 - 03 - 02 - 023) s celkovou délkou cca 7,5 km, plochou povodí 14,18 km2 a průtokem Q355 nad ústím do Desné 8 l/sec (víceleté vody dle ČHMÚ: Q5 1,91 m3/sec; Q20 7,04 m3/sec; Q100 23,0 m3/sec). Původně meandrovitý tok pramení několika zdrojnicemi v lesním komplexu jihozápadně a západně od intravilánu obce. Jejím středem poté severovýchodním směrem protéká v hlubokém údolí zčásti regulovaným (a místy často bezvodým) korytem, napájí postupně dva rybníčky a tři požární nádrže, aby se na východním okraji zástavby stočil k severu. Toto směřování si tok ponechává až k Hornímu Újezdu, kde ústí zprava do říčky Desné (pod stejnojmennou obcí).
 
Říčka Desná (číslo hydrologického pořadí na správním území obce 1 - 03 - 02 - 022) je levostranným přítokem řeky Loučné. Pramení v lubenských lesích v polesí Královec, asi 1 km S od žst. Borová u Poličky, pod osadou Svatá Kateřina, ve výšce 641 m n. m. Jiná varianta uvádí, že Desná pramení v oblasti Černých bahen pod vrcholem Skalka (699 m), asi 1 km Z, nedaleko od silnice z Borové do Proseče. Její vody se pod Kozmínem spojují se zdrojnicí z Královeckého polesí. Prvotní menší potůčky se postupně stékají a směřují severním směrem k rybníku Zimka. Říčka obtéká Kamenné Sedliště, protéká mezi lomy a lučinatým údolím s porosty olší a vrb směřuje pod Nedošínský háj. Protéká přitom obcemi Poříčí, Desná, Dolní Újezd, Horní Újezd a Osík. Pod obcí Tržek za Nedošínským hájem ve výšce 294 m n. m. vtéká zleva do řeky Loučné. Přítokem Desné je Lubenský potok, který se do ní u Horního Újezdu vlévá zprava ve výšce 401 m n. m. Plocha povodí Desné činí 114,1 km2, délka toku je 27,8 km. V horním a středním toku je vodnatost Desné nestálá, v létě nebo sušších obdobích tok vysychá. Dolní tok bývá více vodnatý, neboť se v něm nachází pramenná oblast Loučenské tabule. Vody Desné odtékají od evropského rozvodí do Labe a dále do Severního moře.
 
V profilu nad Říkovickým potokem (plocha povodí 77,69 km2) dosahují průměrné roční hodnoty srážek v povodí 712 mm, průměrný roční odtok 197 mm, specifický odtok 6,23 l/s/km2. Průtok v tomto profilu je 0,48 m3/s.
V profilu Dolní Újezd - ČOV, ř. km 11,1 (plocha povodí 49,96 km2) dosahuje průměrná roční hodnota srážek v povodí 711 mm a průměrný dlouhodobý průtok v tomto profilu je 0,34 m3/s.
Oborský potok (číslo hydrologického pořadí na správním území obce 1 - 03 - 02 - 022) je pravostranným přítokem Desné. 100 % plochy povodí toku je v lesním porostu, délka toku činí 4,5 km. V horní části nad Lubenskou hájovnou vytváří koryto přírodní meandrující lesní potok, ve střední části je koryto meandrující na dně s balvany, břehy jsou stabilizovány kameny a břehovým porostem.
 
Lesní potok, neboli Desinka (číslo hydrologického pořadí na správním území obce 1 - 03 - 02 - 022) je levostranným přítokem Desné a tvoří západní hranici správního území obce Lubná.

 

Povodňový plán obce:

http://www.edpp.cz/dpp/lubna/

ID obce:

578355

web:

http://www.lubna.cz/

informativní počet obyvatel k 01.01.2023

940 (MV ČR – nenahrazuje ČSÚ)

katastrální území:

Lubná u Poličky

ČSÚ:

Lubná – vybrané statistické údaje

povodňová komise:

server POVIS, lokální databáze

 

 

Vybrané mapy z povodňového plánu ORP pro území obce:

Základní mapa

 

Objekty povodňového plánu

 

Záplavová území

 

Doprava

Tabulkové výpisy z povodňového plánu ORP pro území obce:

Evakuační místa

 

Místa omezující odtokové poměry

 

Ohrožení bleskovou povodní mimo tok

 

Ohrožené objekty

 

Ohrožující objekty

 

Kontaminovaná místa a skládky

 

Protipovodňová opatření

 

Vyhlášená záplavová území

Fotodokumentace:

fotografie lokalizované na území obce

fotografie s textem "Lubná" v názvu - výpis z POVIS

 

 

 


Ostatní > Obce ve správním obvodu ORP > Lubná

   | tisk | nahoru |

stránka x_orp_obce_Lubna_578355.htm aktualizována: 07.06.2023, publikována: 07.06.2023